Awards People

Three Consigli Projects Receive National Copper in Architecture Awards

Boston – Three projects constructed by Consigli Construction Co., Inc. (Consigli) were awarded 2015 North American Copper in Architecture Awards at this year’s American Institute of Architects Convention on May 14. The Maine State House Dome Restoration in Augusta, Maine; Harvard University’s Museum of Comparative Zoology Roof Restoration in Cambridge, Massachusetts; and the new addition at Harvard University’s Tozzer Library, also in Cambridge, Massachusetts, all received awards at a ceremony held at the FUSE Art Center in Atlanta, Georgia.

The national award program, sponsored by The Copper Alliance, a regional organization of the International Copper Association, Ltd., recognizes outstanding craftsmanship, attention to detail, architectural vision, and use of architectural copper and copper alloys.

The Maine State House Dome Restoration, the first for the 100-year-old dome, included repairs to prevent water infiltration, replacement of more than 7,000sf of copper, and restoration of the cupola and a gold-clad copper statue located atop the dome — resulting in the restoration of one of Maine’s most significant historic landmark buildings. The project was completed by Consigli, in collaboration with The Heritage Co., EverGreene Architectural Arts, E.S. Boulos Company, and ACE Corporation, with architects LEO A DALY.

Harvard University’s Museum of Comparative Zoology, founded in 1859, required the full removal and the duplication of the existing 34,000sft copper roof. Nearly 10,000 copper panels were used to match the historical roof layout. Working together with Perry and Radford Architects, sheet metal contractor Gilbert & Becker Co., Inc., and Revere Copper, Consigli’ s team of craftsmen soldered nearly 6.6 miles of hook strip and used more than 70,000sf of copper to cover the roof area, all while the building was fully occupied.

At Harvard University’s Tozzer Library, in collaboration with Kennedy & Violich Architecture, Gilbert & Becker Co., Inc., and Revere Copper, Consigli renovated the existing building designed by Johnson and Hodvelt in 1973 and built a 10,000sf vertical addition. Copper was selected for the roof because of its unique shape and random panel widths, as well as for its durability and malleability. The building now houses a new consolidated center for the Department of Anthropology.

 

Leave a Comment

Take advantage of High-Profile’s current subscription rates now, by signing up for a monthly or annual subscription!

Learn More!