Brigham Parking Garage and Centennial Park Completed

| September 25, 2014 | 1 Comment

Boston – Brigham and Women’s Hospital announced the completion of the patient parking garage and Thea and James M. Stoneman Centennial Park as of September 22. Simon Design Engineering (SDE), of Wellesley, engaged in the structural engineering and parking garage design work.  The completed project will provide additional patient parking spaces and open space for the hospital and surrounding community.

The 400-space underground parking garage and 40,000sf landscaped park are surrounded by three hospital buildings in Boston’s busy Longwood Medical Area.

The project resurrected the original formal entrance to the Peter Bent Brigham Building. Key features included extending the underground structure to within two feet of existing buildings by using secant pile walls in lieu of slurry walls, reconfiguring parking and circulation to improve efficiency, and using post-tensioned concrete flat-plate construction to reduce floor-to-floor heights. The newly landscaped open space above the garage will accommodate a new bus stop.

The overriding cost factor for the project was the blasting and removal of bedrock. SDE’s approach to the project reduced the amount of bedrock removal so significantly that it eliminated one full level of underground parking, resulting in more than 25% in cost and schedule savings.

BWH selected Walsh Brothers Inc.construction manager to lead the design-build team: HDR Architecture, Simon Design Engineering, RDK Engineers, and McPhail Associates, along with Halvorson Partnership and Vannasse Hangen & Brustlin.

Tags: , , , , ,

Category: All, Healthcare